Свято - чудовий спосіб для людини розслабитися та відновити сили після роботи. В українському календарі таких можливостей існує більше ста: до їх число входять державні вихідні, професійні свята, а також фестивалі, пам'ятні дати.
Якщо до цього переліку додати особисті урочисті дати, то для кожного з нас на 1 рік припадає чимала кількість урочистостей. Ну і, звичайно ж, у святковий день не обійтися без застілля, наповненого смачною, але калорійною їжею, що призводить до небажаного збільшення маси тіла людини.
Сучасні уявлення про правильне харчування суттєво різняться з тими засадами, які були раніше. Так, смажену їжу їсти можна і м'ясо іноді виявляється не таким вже шкідливим, а шоколад можна використовувати для того, щоб схуднути. Так принаймні стверджує дієтолог Джульєтта Кело, яка розповіла про свою нову "розробку" журналістам британського Mirror. Якщо раніше шоколад асоціювався виключно з зайвою вагою, то останні дослідження світових вчених вже довели користь шоколаду в лікуванні цукрового діабету, нормалізації рівня артеріального тиску, холестерину і, звичайно, незамінних антиоксидантних властивостях.
Вчені знайшли молекулярний механізм, злам якого примушує клітини старіти, і змогли "полагодити" його.
Головну роль у процесі старіння грають мітохондрії, "енергетичні станції" клітин, що володіють власною ДНК. Коли вони погано виконують свої функції, виникають такі старечі захворювання, як хвороба Альцгеймера та діабет. До цього часу вважалося, що ці захворювання з'являються через мутацій в ДНК мітохондрій, які не можна повернути. Девід Сінклейр з Медичної школи Гарварда (США) та його колеги вивчили групу генів, іменованих сиртуїн.
Таким продуктом є чорнослив, який містить багато вітамінів і є природним иммуностимулятором
1. Чорнослив запобігає авітамінозу (і навіть анемії), насичуючи організм: натрієм; органічними кислотами; моно- і дисахаридами; фосфором; кальцієм; цинком; харчовими волокнами, - пише ubr.ua з посиланням на Glianec.com.ua.
Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська дала практичні поради українцям про те, як підготувати організм до святкування Нового року.
За словами експерта, Новий рік це "колективний удар" по печінці. Щоб уберегти організм від раптового стресу, експерт порадила готуватися усвідомлено: не пропускати прийомів їжі протягом дня - снідати, обідати, вечеряти. Бажано їсти їжу, яка містить білки.
Також вона рекомендує відпочити перед святкуванням хоча б годину, щоб організм набрався енергії.
Погодьтеся, що під час свят складно не набрати зайві кілограми. Складно, але можливо. Секрет простий - стриманість в обсягах їжі та правильний баланс між уживаними продуктами.
Більша частина страв, які готуються для святкових столів дуже калорійна.
Однак, повірте, якщо підійти до святкувань з розумом, можна залишитися в хорошій формі, не загубивши ані частки веселощів і можливості смачно поїсти.
Австралійські вчені дійшли висновків, що втрата пам'яті пов'язана з харчуванням фастфудом.
Дослідження були проведені в університеті Нового Південного Уельсу після експерименту над пацюками, яких годували солодкою та жирною їжею.
Через шість днів експерименту в щурів з'явилися симптоми втрати просторової пам'яті, зазначила керівник дослідження Маргарет Морріс. Найбільше вчених здивувала швидкість змін - адже за шість днів в щурів не встигло розвинутися ожиріння.
В Україну йдуть нові штами вірусу грипу. Як повідомили в МОЗ, за минулий тиждень на ГРВІ та грип захворіло майже 200 тисяч українців, 7 тисяч з них госпіталізовані. При цьому на 10 тисяч громадян припадає близько 42 осіб, які хворіють респіраторними захворюваннями.
У Київському інституті епідеміології та інфекційних хвороб повідомили, що найнебезпечніший зі штамів - так званий каліфорнійський грип (А). Його спалах був зафіксований в 2009 році.
Правильне харчування - одна з основ продовження молодості та гарного самопочуття. Якщо ви хочете залишатися здоровим і відчувати прилив сил, стежте за своїм раціоном.
Продукти, які ми приймаємо щодня, певним чином впливають на всі системи нашого організму. Бажаючи зберегти молодість, слід звернути увагу на склад їжі, її кількість і час прийому - все це також відіграє важливу роль.
|
|