Публічні заходи збірної України з футболу проводять російською мовою
Спортивний аналітик Микола Нагорний про українську мову серед футболістів збірної України.
Збірна України з футболу почала підготовку до гри зі збірною Фінляндії. На сьогодні, на думку тренерського штабу, зібрані найкращі гравці України.
Окрім напруженої підготовки до відповідального матчу передбачена також і культурна програма.

На другий день тренувального збору до розташування збірної команди прибули гості - пацієнти дитячої лікарні "Охматдит", яким зроблені операції з пересадки кісткового мозку. Наша збірна команда підтримує дружні стосунки з адміністрацією цього лікувального закладу, надаючи посильну допомогу дітям.
На цій зустрічі дітям та їхнім супровідникам були вручені подарунки: футбольні м'ячі, футболки з автографами гравців збірної команди. Саме таке ставлення і сприяє одужанню дітей та надає їм сил та енергії в подоланні цієї тяжкої хвороби.
А гравці теж отримали емоційний заряд і, гадаю, для них – це теж вагомий стимул для перемог у трьох останніх матчах відбору ЧС-2022 в Катарі.

На перший погляд, усе пройшло начебто добре, але залишилося неприємне відчуття та гіркий осад від того, що такий чудовий захід було проведено… російською мовою... Прикро і сумно... Ще й від того, що на 8-му році війни РФ проти України дітям нав’язується мова окупанта; на 31-му році поновленої Незалежності України ігнорується виконання закону про українську мову в Україні. "Говори українською, думай українською"- люди, які відстоювали українські цінності, закликали нас до цього, незважаючи на їх переслідування за часів червоного панування комуністичної ідеології в Україні.

Невідомо, хто готував цей захід, бо він не був заздалегідь відпрацьований і починати його варто було б О.Гливинському, прес-аташе збірної України з футболу, який добре знає державну мову і має досвід у проведенні таких зібрань.

А.Пятов, який є капітаном збірної, спілкувався російською мовою, що й зіпсувало цінність зустрічі. Чи О. Петраков, виконуючий обов'язки головного тренера, був ознайомлений із сценарієм цього заходу? Якщо ні, то це недоробка тренерського штабу. Своє перше інтерв'ю після призначення О.Петраков давав українською, проте пізніше він почав наслідувати свого попередника А.Шевченка, який вперто ігнорував державну мову і не мав жодного бажання опанувати її.

На мою думку, О.Петраков припустився прикрої помилки щодо Р.Малиновського. Що ж ми маємо у підсумку? Сильний гравець, який конче необхідний команді, залишився  поза грою збірної України. Хто від цього виграв? І команда, і багатотисячна авдиторія шанувальників футболу разом програли! Практично всі футболісти збірної команди послуговуються російською мовою, яка є мовою агресора. На цю ситуацію треба впливати, починаючи з головного тренера, його штабу і виконувати разом з футболістами вимоги закону про державну мову. Тим більше, що в команді є футболісти, які добре володіють українською - це: Р.Яремчук, Е.Соболь, С.Кривцов. Треба лише довести до свідомості гравців і тренерів, яке важливе значення для них і всього глядацького середовища має спілкування державною мовою.

Попереду дуже відповідальні матчі, від яких залежить доля путівки збірної України до Чемпіонату світу з футболу-2022 в Катар!
7 жовтня збірна команда України після ранкового тренування відправилась літаком до м. Ґельсинки, де 09.10.2021 зіграє один з вирішальних матчів. Напередодні матчу збірну України з метою підтримки відвідав голова УАФ А.Павелко, в якого, як виявилось, у цей день був день народження. Футболісти і тренерський штаб тепло привітали керманича українського футболу з цією датою.
Побажаймо ж нашим хлопцям успіху!

Микола Нагорний, спортивний оглядач порталу «Воля народу»

Коментарі

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити