Великдень у форматі, який диктує нам карантин, відрізняється від звичного
Частина звичаїв та обрядів переходить в онлайн: від спілкування до освячення кошиків.
"Українська правда. Життя" підготувала поради, які допоможуть вам безпечніше пережити великодній період.
Ви дізнаєтеся:
- секрети та рецепти великодньої випічки,
- де можна святити паску і що робити, якщо такої можливості немає,
- де і коли дивитися літургії онлайн,
- про релігійні традиції у великодній час.

Віддавна початок великодніх свят відраховували саме від четверга.

За Біблією, це день розп'яття та мук Христа – найсумніший і найскорботніший день за увесь передпасхальний тиждень.

"Четвер страсного тижня – це день встановлення одразу двох святих таїнств: таїнства Святої Євхаристії – це спомин Тайної вечері Ісуса з Апостолами.

Це, фактично, перша літургія, відслужена на Землі. І друге – таїнства священства", – пояснює керівник департаменту інформації Української греко-католицької церкви, протоієрей Ігор Яців.

У четвер ввечері правлять богослужіння, під час якого зачитують 12 фрагментів з Євангелія, в яких йдеться про хресний шлях Ісуса Христа – від того моменту, як його схопили на Оливній горі.

У  п’ятницю у храмі виставляють плащаницю. Це полотно, на якому зображений Ісус в гробі.

Згідно з тлумаченням церкви, субота – це день, коли Ісус сходить до аду і визволяє праведників, які очікували на його прихід і воскресіння. Це – час для роздумів.

А ще – для хатньої роботи. Саме від четверга і до суботи віддавна тривали приготування смаколиків до свята.

Великдень у традиціях. Забуті українські звичаї Пасхи від етнографів

Сьогодні у нас є вибір: спекти або придбати великодній хліб.

Якщо ви вирішили пекти, і хочете спробувати щось нове, ось декілька рецептів від майстрині своєї справи – кондитерки та блогерки Олени Мироненко.

Паска із сухофруктами

240 г молока
720 г борошна
150 г цукру
120 г вершкового масла
25 г свіжих дріжджів або 10 г сухих
1 ч.л солі
2 яйця
3 жовтки
120 г цукатів
180 г родзинок
Цедра одного лимона
1 пакетик ванільного цукру
Готуємо опару для паски: підігріваємо молоко. Воно має бути теплим, але не гарячим.

Додаємо дріжджі та 1 ложку цукру. Накриваємо і залишаємо на 15 хвилин, щоб дріжджі "запрацювали".

Тепле масло змішуємо з рештою цукру і ваніліном, трохи збиваємо. Додаємо до них яйця і жовтки, також збиваємо разом.

Солимо. Отриману масу додаємо до опари і перемішуємо.

З лимона знімаємо цедру і змішуємо з цукатами та родзинками. Висипаємо в миску зі здобою.

Тепер маленькими порціями додаємо просіяне борошно і вимішуємо тісто. Це займе не менше 10 хвилин. Якщо тісто липне до рук, змащуємо їх рослинною олією.

Вимішуємо тісто, перекладаємо його у змащену олією миску, накриваємо і залишаємо в теплому місці на 2 години.

Опісля тісто розминаємо, ділимо на частини, округляємо кожну змащеними олією руками і викладаємо у форми, заповнивши їх на половину. Залишаємо на 30 хвилин.

Щойно тісто виросло, ставимо паски випікатися при температурі 180°C на 40-45 хвилин. Перевіряємо готовність паски шпажкою.

Більше рецептів пасок та порад щодо приготування ви можете знайти тут:

Також кондитерка дала декілька порад, які допоможуть зробити паску смачнішою.

- Важливо, щоб всі продукти були кімнатної температури.

- Цукати краще зробити самостійно, оскільки магазинні – не дуже корисні для здоров’я.

- Перевіряйте, чи дріжджі якісні: візьміть 3 грами дріжджів, які ви купили, чайну ложку цукру, декілька столових ложок води кімнатної температури, все це змішайте і залиште на 10-15 хвилин. Якщо шапочка піднялася – продукт працюватиме.

- Муку обов’язково потрібно просіювати, щоб наситити киснем.

Як посвятити паску

У Православній церкві України розповіли, що освячення великодніх кошиків цього року відбуватиметься надворі.

Окрім того, отці будуть освячувати паски на хлібокомбінатах, на заводах та у магазинах, тому віряни зможуть купити вже освячені паски і відвідати службу онлайн.

"Є цілі мережі магазинів, які звертаються до нас. Навіть у Києві ми делегуємо священнослужителів, які впродовж цих днів звершують освячення пасок і різних страв", – сказав предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

Водночас на Великдень охочі зможуть перебувати у храмах, але у масках та дотримуючись дистанції.

"Богослужіння будуть звершуватися. Але зараз ми бачимо, що центральна влада передала фактично повноваження на місця. І кожна громада на місці, чи це обласний центр, чи це ОТГ, ухвалюють рішення, залежно від того, в якій зоні вони перебувають.

Якщо це "червона" зона, коли хвороба інтенсивно розвивається, то, звичайно, обмеження посилюються", – наголосив Епіфаній.

Минулоріч у ПЦУ "Українській правді. Життя" уточнили, що якщо вам не вдалося отримати освячену паску, то покропити її свяченою водою можна й вдома.

Але наголосили, що краще придбати вже освячену.

Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав закликав вірян залишатися вдома на Великдень.

"Я сподіваюся, що наші вірні прислухаються до нашого голосу на Великдень максимально лишатися вдома і дати можливість освячувати пасхальні кошики онлайн за допомоги нашої спільної молитви.

Ми зможемо пережити пасхальну радість разом із вами, не наражаючи ваше здоров’я і життя на небезпеку. Молімося разом. Молімося онлайн.

Освячуймо наші кошики вдома, і Боже благословення завітає до ваших домівок", – сказав глава УГКЦ.

Якщо ж ви вирішили піти на Великдень до храму, УГКЦ попереджає, що присутність на молитві можлива з дотриманням правил карантину: маска + дистанція.
Повний текст

Катерина Хорощак
Інф.: pravda.com.ua

Коментарі