Українські кондитери погрожують підняти ціни на солодощі під новорічні свята в середньому на 3-7%.
Як повідомляється, перша причина - спекулятивна, пов'язана із традиційним зростанням попиту на солодощі з наближенням свят.
"На грудень припадає пік продажів кондитерської продукції. Ось виробники і намагаються заробити, підвищуючи ціни", - пояснив заступник директора МКП "Нік" Олександр Розводовський.
 
Друга причина подорожчання – зростання цін на цукор: за минулий місяць його ціна піднялася на 11-15% (до 6,1-6,3 грн. за кг), і до кінця листопада експерти прогнозують подальше підвищення.
 
Зростання ціни на цукор у першу чергу позначиться на виробництві карамелі, зефіру і мармеладу, в яких на частку цієї сировини припадає 70% витрат. Потім – на борошняній продукції (тістечка, печива, торти), де частка цукру – лише 30% від ціни. Через тимчасове подорожчання цукру кондитери можуть тимчасово переорієнтувати свої виробництва на борошняні солодощі.
 

Коментарі