Як не погладшати за травневі свята
Цього року на травневі свята ми відпочиваємо доволі тривалий період, який, однак, може обернутися не лише приємними спогадами, а й зайвими кілограмами.
Традиційні травневі святкування з шашликами, салатами, а пізніше - з Великодніми пасками можуть вплинути як на фігуру так і на стан організму загалом.
Як не зашкодити собі та як не переїдати в святковий період, радять провідні дієтологи нашої країни.
Не сідати за святковий стіл голодним
Одне з найголовніших правил будь-якого гуляння – не виношувати мрію про їжу до самого вечора. Обов'язково в святковий день потрібно снідати, обідати і вечеряти, а не чекати того заповітного моменту, коли всі нарешті сядуть за святковий стіл. Адже голод – головний винуватець переїдання. А надмірне захоплення їжею може привести до неабияких наслідків. Причому жертвою переїдання виявляються не лише органи травлення (хоча вони, звичайно, насамперед), але і серцево-судинна система організму. Особливо "дістається" хронічним захворюванням: об'їдання може дуже загострити їх протікання і навіть перевести хворобу в гостру фазу.
Випити склянку води
Будь-яке торжество потрібно починати зі склянки води. Випити рідину можна ще до того моменту, як почнеться гуляння. Оптимальний час – за 20-30 хвилин до вживання їжі. Рідина займе місце в шлунку, тому він наповниться швидше. А це означає, що кількість з'їденого скоротиться.
Починати з квашеного
Будь-яку святкову трапезу рекомендується починати з овочів. Бажано - квашених, тому що в них багато ферментів (ензимів), що прискорюють процес розщеплювання їжі. До таких овочів належать, перш за все, капуста, огірки і помідори. Втім, почати можна навіть із квашених яблук.
Не забути про корисні салати
Після квашених овочів рекомендується переходити до легких салатів. Взагалі, дієтологи рекомендують уникати салатів, заправлених майонезом. Краще замінити їх будь-якими стравами, що складаються зі свіжих овочів із зеленню, сиром, горошком, кукурудзою, заправлених рослинною олією. Як варіант: капрезе або грецький салат.
М'ясо не має бути жирним
Після салатів можна поступово переходити до м'ясних страв. Краще, щоб ці страви були із сої, риби або ж птиці. Ідеально, щоб такі страви не були жирними: смаженими або копченими - рекомендується їх готувати на пару, варити або запікати.
Утриматися від споживання хліба
За словами дієтологів, хліб будь-якого дня не рекомендується їсти після 17.00, а під час нічного гуляння він взагалі украй шкідливий, особливо для тих, хто боїться набрати зайві кілограми. Краще готувати таку їжу, щоб він був не потрібен. А вже якщо зовсім не під силу відмовитися від шматочка, то краще вибирати чорний хліб або хліб із цільних зерен – у таких продуктах найменша кількість вуглеводів.
Не запивати їжу
Всі знають, що споживання великої кількості різноманітної їжі з алкоголем украй шкідливе для шлунку. Проте мало хто дотримується цього правила. Щоб не ускладнювати роботу організму, який і без того перебуває в стані стресу варто забути про солодкі газовані напої і компоти. Найкраще, якщо дозволяє здоров'я, взагалі не запивати їжу.
Проте якщо через 30-40 хвилин «сухої» їжі в організмі виникло неприємне відчуття здуття, то варто випити склянку теплої (кімнатної температури) негазованої слаболужної мінеральної води. У перервах між їжею замість газованих напоїв краще випити теплого зеленого чаю або склянку води з лимонним соком.
Не їсти десерту
Святкові гуляння у жодному випадку не повинно закінчуватися десертом. Він може стати справжньою «бомбою сповільненої дії» для організму. Після всього з'їденого за ніч солодке обов'язково перетвориться в зайві сантиметри на талії і стегнах.
Інф.: ua.comments.ua
Традиційні травневі святкування з шашликами, салатами, а пізніше - з Великодніми пасками можуть вплинути як на фігуру так і на стан організму загалом.
Як не зашкодити собі та як не переїдати в святковий період, радять провідні дієтологи нашої країни.
Не сідати за святковий стіл голодним
Одне з найголовніших правил будь-якого гуляння – не виношувати мрію про їжу до самого вечора. Обов'язково в святковий день потрібно снідати, обідати і вечеряти, а не чекати того заповітного моменту, коли всі нарешті сядуть за святковий стіл. Адже голод – головний винуватець переїдання. А надмірне захоплення їжею може привести до неабияких наслідків. Причому жертвою переїдання виявляються не лише органи травлення (хоча вони, звичайно, насамперед), але і серцево-судинна система організму. Особливо "дістається" хронічним захворюванням: об'їдання може дуже загострити їх протікання і навіть перевести хворобу в гостру фазу.
Випити склянку води
Будь-яке торжество потрібно починати зі склянки води. Випити рідину можна ще до того моменту, як почнеться гуляння. Оптимальний час – за 20-30 хвилин до вживання їжі. Рідина займе місце в шлунку, тому він наповниться швидше. А це означає, що кількість з'їденого скоротиться.
Починати з квашеного
Будь-яку святкову трапезу рекомендується починати з овочів. Бажано - квашених, тому що в них багато ферментів (ензимів), що прискорюють процес розщеплювання їжі. До таких овочів належать, перш за все, капуста, огірки і помідори. Втім, почати можна навіть із квашених яблук.
Не забути про корисні салати
Після квашених овочів рекомендується переходити до легких салатів. Взагалі, дієтологи рекомендують уникати салатів, заправлених майонезом. Краще замінити їх будь-якими стравами, що складаються зі свіжих овочів із зеленню, сиром, горошком, кукурудзою, заправлених рослинною олією. Як варіант: капрезе або грецький салат.
М'ясо не має бути жирним
Після салатів можна поступово переходити до м'ясних страв. Краще, щоб ці страви були із сої, риби або ж птиці. Ідеально, щоб такі страви не були жирними: смаженими або копченими - рекомендується їх готувати на пару, варити або запікати.
Утриматися від споживання хліба
За словами дієтологів, хліб будь-якого дня не рекомендується їсти після 17.00, а під час нічного гуляння він взагалі украй шкідливий, особливо для тих, хто боїться набрати зайві кілограми. Краще готувати таку їжу, щоб він був не потрібен. А вже якщо зовсім не під силу відмовитися від шматочка, то краще вибирати чорний хліб або хліб із цільних зерен – у таких продуктах найменша кількість вуглеводів.
Не запивати їжу
Всі знають, що споживання великої кількості різноманітної їжі з алкоголем украй шкідливе для шлунку. Проте мало хто дотримується цього правила. Щоб не ускладнювати роботу організму, який і без того перебуває в стані стресу варто забути про солодкі газовані напої і компоти. Найкраще, якщо дозволяє здоров'я, взагалі не запивати їжу.
Проте якщо через 30-40 хвилин «сухої» їжі в організмі виникло неприємне відчуття здуття, то варто випити склянку теплої (кімнатної температури) негазованої слаболужної мінеральної води. У перервах між їжею замість газованих напоїв краще випити теплого зеленого чаю або склянку води з лимонним соком.
Не їсти десерту
Святкові гуляння у жодному випадку не повинно закінчуватися десертом. Він може стати справжньою «бомбою сповільненої дії» для організму. Після всього з'їденого за ніч солодке обов'язково перетвориться в зайві сантиметри на талії і стегнах.
Інф.: ua.comments.ua
Коментарі