Узимку значно скорочується прийом свіжих фруктів і овочів, а ті, що потрапляють на наш стіл, не містять достатньої кількості корисних речовин.
Тому до весни, як правило, практично у всіх з'являються ознаки весняного гіповітамінозу або як кажуть у народі авітамінозу. Також навесні різко загострюється сприйнятливість до вірусних захворювань та стресу.
Сплеск цих захворювань пояснюється, в першу чергу, сезонною перебудовою організму і деякими зовнішніми чинниками.

Авітаміноз

Після зими наш організм сильно виснажений мізерним раціоном харчування і багато хто відчуває нестачу вітамінів і мікроелементів. У результаті навесні у людини спостерігається втома і сонливість, нігті стають ламкими, а волосся - тьмяними. Супутниками авітамінозу називають стрес, порушення роботи шлунково-кишкового тракту. В якості заходів профілактики лікарі рекомендують подбати про повноцінне збалансоване, різноманітне харчування, адже основну частину вітамінів можна отримати з продуктів харчування, повідомляє "Здоров'я".

Так, навесні слід відмовитися від деяких заморожених продуктів або тепличних овочів і фруктів на користь їх свіжих сезонних аналогів. До них відносяться: редиска, огірки, щавель, салат, цибуля-порей, петрушка і кріп.
 
З підвищенням температури повітря організм витрачає менше енергії на збереження свого тепла, тому частку тваринних білків у раціоні можна скоротити і замінити їх на рослинні. А в якості освіжаючих напоїв краще віддати перевагу трав'яному і фруктовому чаю, настоянці з шипшини, свіжовичавленим сокам. Крім цього важливо також проконсультуватися з лікарем щодо курсу вітамінотерапії.
 
ГРВІ

Хоча за календарем весна вже наступила, погода залишається досить мінливою. Саме тому, як і раніше легко захворіти на ГРВІ. Деякі віруси, наприклад, вірус парагрипу, активізуються в перехідний період між зимою і весною.
 
Супутниками ГРВІ називають астму та алергію. Лікарі закликають не нехтувати теплим одягом і не переохолоджуватися на вулиці, частіше провітрювати приміщення будинку і на роботі (бажано в свою відсутність).

Весняний катар

У весняний період, як правило, спостерігається запалення кон'юнктиви повік і очного яблука - весняний катар. Хвороба супроводжується певними симптомами: почервоніння ока, сльозотеча, запальна реакція. Для неї характерне утворення великих твердих сплощень молочно-рожевого кольору розростань на кон'юнктиві верхньої повіки. При цьому кон'юнктива стає мутнуватою і як би покривається тонкою білуватою плівкою.
 
Для профілактики весняного катару офтальмологи рекомендують пацієнтам, у яких захворювання носить сезонний характер і починається приблизно в один і той же час, завчасно починати приймати протиалергічні препарати. Як правило, це клас препаратів, які засновані на принципі блокування дегрануляції тучних клітин. Це дозволяє істотно знизити вираженість симптоматики, а у випадках легкого перебігу захворювання і зовсім запобігти його напади.
 
Стрес

Після довгої зими, перенесених вірусних захворювань організм людини, як правило, ослаблений. Саме в цей час спостерігається зниження працездатності, апатія, перепади настрою, дратівливість.
 
В якості профілактики медики радять фізичні навантаження, що сприяють виробленню гормону радості - ендорфіну. Якщо фізичні вправи виконувати регулярно, то вони починають надавати довгостроковий вплив, підвищуючи стійкість до стресів.
 
Вірусні захворювання шкіри

Захисні сили організму у весняний період слабшають, після зими шкіра рук та обличчя стає збезводненою і має тьмяний відтінок. У цей період часто розвиваються вірусні захворювання шкіри, серед них - звичайні бородавки, які з'являються на руках і ногах, а також плоскі бородавки - на обличчі.
Також нерідко загострюються і інші шкірні захворювання, одним з найбільш серйозних серед яких є дерматит, який пов'язаний з використанням нової косметики, введенням нових продуктів в харчовий раціон.

Інф.: zdorovia.com.ua, фото: strana-krasoty.ru

Коментарі